Jedzenie Polska
Ryby Zubowicz - prawdziwa wakacyjna uczta
19 lipca 2018
0
, , , , ,

Ryby Zubowicz

O tych rybach słyszeliśmy od dawna. Znajomy foodie zawsze zachwalał i nawet przywiózł jeden specjał na spróbowanie. Wybierając się nad polskie morze, właśnie w okolicę Kamienia Pomorskiego, nie mogliśmy przegapić miejsca, które przecież zostało wyróżnione jako Dziedzictwo Kulinarne Pomorza Zachodniego. Ryby Zubowicz sprawdzone!

Z nawigacją trafić nie jest trudno (także gdy ze względu na prace remontowe główna droga dojazdowa jest zamknięta). Tuż przed lokalem znajduje się sporo miejsc parkingowych, nawet w niedzielę uda się Wam zaparkować. Gorzej może być z wolnym stolikiem, ale z tym po chwili też się uporacie.

Lokal zewnątrz do okazałych nie należy. Raczej przypomina typową nadmorską smażalnię z dyktowym dachem i stolikami na świeżym powietrzu. Tutaj na dość dużej przestrzeni ulokowano sporo ław i drewnianych stołów. Z pewnością z myślą o rodzinnych obiadach, dużych grupach, a nie parach na randce 😉 W sumie nic dziwnego, tutaj zawsze jest tłum, więc i dużo miejsca musi być.

Środek to już inna bajka. Niewielki lokal aranżacją nie odstaje od wielkomiejskich kolegów. Jest współcześnie, z nawiązaniem do korzeni, a dokładnie płetw 😉 Króluje kolor niebieski i przepiękne talerze z namalowanymi rybkami przytwierdzone do ściany. Wiecie, takie talerze co stoją w kredensie en face i nigdy nawet nie można ich dotknąć. Piękności! I bar taki ładny, bo pięknie wykafelkowany ala rybia łuska. Naprawdę zgrabnie to wszystko wygląda i jak sobie pomyślimy, że coś takiego znajdowałoby się na deptaku w ZG, to z pewnością nadrobilibyśmy braki w kwasach Omega-3 😉 I to szybko!

To nie wszystko… gdyż mieści się tutaj też sklep! A w nim same pyszności. Można tu kupić popisowy wyrób, czyli kiszonego łososia, wszelkie wędzone wodne potwory, pasty rybne i autorski paprykarz. Ślinka cieknie jak się tylko na to popatrzy. Co do tego oryginalnego łososia, to sami piszą o nim tak: Jest to oryginalny sposób przyrządzania surowego łososia, który jest przyprawiony własnoręcznie dobraną kompozycją polskich ziół, przypraw oraz czosnkiem. Przechowywany w odpowiednich warunkach, w niskiej temperaturze, przechodzi proces kiszenia, dzięki czemu uzyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Łosoś kiszony jest gotowym produktem spożywczym. Jeśli ktoś lubi gravlaxa, to z pewnością rozsmakuje się w wersji z Kamienia Pomorskiego. Pakowany jest próżniowo, więc śmiało można kupować zamiast magnesów na lodówkę.

Na koniec… smażona ryba. Wręcz idealna! W menu znajdziecie raptem 3 gatunki, sezonowo dochodzą jeszcze inne prosto z połowów. Skusiliśmy się klasycznie na dorsza i mniej klasycznie na sandacza. Oba filety w cieście piwnym. Do tego frytki i surówka z białej kapusty. Filety okazały się olbrzymie! Dostępne są w trzech „rozmiarach” – mały, średni, duży. Już mały okazał się duży, a średni był ogromny. Ciasto cienkie, przysmażone na złote, jakoś nadmiernie nie ociekające tłuszczem. Ryba w środku soczysta, śnieżnobiała, rozpływająca się w ustach. Naprawdę porządna „nadmorska rybka”! Tylko frytki rozczarowały. Kurcze, no nigdy nie przyzwyczaimy się do cienkich mrożonek. Wiemy, że wcale nie jest łatwo robić domowe – trzeba mieć miejsce i osobne stanowisko do obierania warzyw na zapleczu – ale można już kupić o niebo lepsze frytki belgijskie.

Rybka lubi pływać, a tu może pluskać się w lokalnych browarze – Hopster Beer ze Szczecina. Dobrze kombinują, ale mogą jeszcze poszukać czegoś innego. Choć w takich okolicznościach Bosmana każdy wypije ze smakiem! Za obiad – dwie ryby, mała i średnia, frytki, surówki, piwo i lemoniada – zapłaciliśmy 80 zł. Mniej więcej tyle samo zapłaciliśmy za rybki dzień wcześniej, które nawet w połowie nie były tak dobre.

Następnym razem, bo będzie taki, z pewnością spróbujemy przystawek. Śledzie, bagietki, zupa na stolikach wokół wyglądały niesamowicie. W menu można jeszcze znaleźć burgery rybne, pierogi z rybami, sałatki, makarony itd. Śmiemy twierdzić, że wszystko świeże i pyszne. Możecie śmiało testować. Ryby Zubowicz to marka sama w sobie, jak tylko będziecie mieli możliwość weźcie choć rybę wędzoną na wynos.

Podsumowanie:

Ryby Zubowicz na FacebookuZOBACZ

Dla kogo: dla marzących o rybce z morza

Koszt:  burger 21, ryba od 8,50 zł za 100 g, kiszony łosoś kilkanaście złotych za 100 g

Gdzie: ul. Wilków Morskich 3/2 (Baza rybacka), Kamień Pomorski

O autorach

..bo jest nas dwoje

Najpierw wypadałoby się przedstawić... No ale, że Dziki Zachód rządził się swoimi prawami, albo ich brakiem, to my także będziemy działać na opak. Póki nas poznacie, zakochacie się na nowo lub po raz pierwszy w Zachodzie Polski.

Polecane

/ To powinno Ci się spodobać

agroturystyka na wsi

Agroturystyka nie jest (tylko) dla starych ludzi

O tych rybach słyszeliśmy od dawna. Znajomy food...

Czytaj więcej
chata Wisłok

Chata nad Wisłokiem - przedbieszczadzki raj

O tych rybach słyszeliśmy od dawna. Znajomy food...

Czytaj więcej
Aquakultura

Aquakultura gdzie woda spotyka się z górami

O tych rybach słyszeliśmy od dawna. Znajomy food...

Czytaj więcej